:: NEuroNS THougHT::: IQ Test Mara

Thursday, 18 April 2013

IQ Test Mara

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh....

saje nak buat entry sebelum mendaftar ke JAD esok . barang barang, baju baju semua pun tak kemas lagi . malam ni sempat tak agak agak ? hurmm, sempat kot . sumbat je la . Beranang dekat je , kalau ada apa apa tak cukup boleh calling2 umi suruh datang . hehe .

Dan pagi tadi kite pergi IQ Test Mara . oppps ! jangan kata kite tamak . Bukan macam tu, ni pun umi yang suruh . seriously kalau ikutkan , memang taknak pergi pun . yelaa, JAD ni pun under MARA kan . so, takut di blacklist pulak . haaaa, ambik kauu , Nauzubillah~
love MARA #Ehh


This year is totally different from last year . Those yang apply for Mara only (pinjaman tapi kalau pointer tinggi kena bayar 1-10% only ) . So, they WE have to take Psychometric test first .  This test consist of 100 hundred objectives questions in only one hour . pandai pandai la kau survive ye dik (even aku lupa bawak kalkulator tadi) . arghhhh .

50 in bi and another 50 in bm . The question in bi is quite tough for me as i'm not really expert in english . So, uolls really must widens ur vocabs during ur leisure time yaa ! (jangan dok bermuka buku sahaja macam saya ) Mostly the questions ask about being a good entrepreneur and a good leader . its all about logic i think .

Dalam bahasa Melayu pula, soalan iq lebih kepada nilai nilai murni . contohnya,
-apa yang anda lakukan apabila terlihat orang buta terlanggar tiang lampu ?
-apa yang anda lakukan jika rakan anda tidur di dalam kelas ?
-apa yang anda lakukan jika rakan anda bertanya keadaan anda semasa anda kemurungan ?
-bagaimana anda lakukan jika rakan anda baru sahaja kematian kedua ibu bapanya ?

banyak lagi, tapi tu je yang mampu ingat .

There's also Mathematic questions . Of course to test ur calculating skills . Here are the examples , try answer it .

(try not to use calculator if u can *like me*)
-if there 1000 , then plus 40 , plus another 1000, and added up 30 , add more 1000, plus with 20 , plus again with 1000 and lastly add 10 . what's the total ?
answer: did u answer 5000 ? yes , u're totally wrong . the answer is 4100

-1 worker can do 2 large cakes or 35  small cakes in one hour . If the kitchen only open for 3 hours, how many workers are needed to bake 20 large cakes and 700 small cakes ?
 answer : 10
gambar hiasan bagi anda terliurr~


- from 1 to 100, how many 3 ?
answer : 20

lastly, soalan feveret dan famous jugaklah
-Bapa Mary ada 5 orang anak , Nana, Nene, Nini, Nono . Siapakah nama anaknya yang ke lima ?
anda jawab Nunu ? Yee , jawapannya Mary . hehhee .

So far, not bad lah iq test ni . menguji minda kita kan . So, for adik adik next year , no worries kayy . Sebelum terlupa , other than iq test . they also asked us to write short essay (50 words or less ) titled:
"How do You See Yourself in Five years"


Cari lah isi awal awal supaya senang , takut takut blank pulakkan nanti . Dan try to give them the best phrase with bombastic words . Yeahh ! Ur essay wiil be extraordinary then .   

For those yang apply Mara-jpa , jangan risau , anda tidak perlu susah untuk ambil IQ test ni . kamu akan di interview by group . Ini copy paste saja dari group sbp dekat fb :
"Salam-alaik. Share skit experience, mungkin ada yg belum interview,khususnya JPA-MARA.

First pendaftaran. Pastikan bawak semua dokumen asal dan salinan-salinan dokumen yang dia mintak tu.

Tunggu giliran. Biasanya candidates untuk JPA-MARA ni masa aq pergi tak la seramai MARA. MARA mmg ramai. Taktau la advantage atau disadvantage. Harap-ii advantage.Aminn.

Ada 3 sesi. Setiap sesi dalam setiap bilik. Means kena masuk tiga bilik la, tak tau la kat tempat yg kau pergi nanti mcm mana. Mungkin lebih kurang. Dalam setiap sesi ada 2 panel.

Sesi pertama- INTERVIEW.
Tanya pasal diri sendiri. Kenapa nakminat amik course tu. The reason why u choose to further study dalam course tu ( soalan ni penting ). Next, panel juri akan tanya pasal isu semasa , isu semasa ni aq tak boleh nak predict la . Tp mmg timeline current issues jugak la. Ada member group aq dapat soalan pasal Lahad Datu ( politikkot ) lol.

Sesi kedua- GROUP DISCUSSION ( BM )
Yang ni part best skit sebab boleh bincang . Group. BM senang skit nak goreng ayat.
Bincang 25 minit. Masa perbincangan tu markah dikira - sejauh mana keaktifan engkauorang meluahkan idea ( .__.pandai2 la ). Lastly, present depan panel juri . At the end , ada questions :D ( best part ) Soalan umum = Boleh jadi pasal current issues.

Sesi ketiga- GROUP DISCUSSION ( BI )
==' Lebih kurang macam sesi yang kedua. Bagi tajuk. Bincang selama 25 minit. Present depan panel . At the end, mungkin takde soalan. Contoh soalan- Pasal pemimpin negara.

__Setiap sesi duration lebih kurang 1jam.Kadang-ii terlebih.
__Senyum/Bagi salam/Dah habis salam/
__Cakap BI slow-ii jangan sampai terbelit lidah. Cakap asal dia faham sudaa
"
 Wishing u best of luck ! 
confident itu penting !
 

25 comments:

Nana Liena said...

all the best dik..hehe.. kta terlepas nk apply scholarship.. pfffffffffff...hehe..oh kira mncabar juga la soalan2 tu.huhu..siap ada teka teki.. :)

Selamat berangkat ke Beranang.. PEACE

nadia hikari said...

terima kasih banyak banyak akak . ehh, bukan fly pun nak berlepas2 ni . heheheh

Nana Liena said...

hahaha.. sama2.. eh kita baru tahu apa mksd singkatan JAD . LOL =='

jap..lepas publish entry,dia akan keluar 'share on google+' kan? adik klik dekat share on 'public'@ in 'your circle' nanti post tu boleh dilihat olh ssiapa yg follow google+ adik.. so nnt snnang nak follow up new entry..hehe

atau klik dekat profile google+ kita pastu klik 'About' scroll bawah then jumpa link.. adik edit2 situ pastu masukkn link blog..hehe.

akak buat macam itu la..huhu..
itu ja yg akak tahu..hehe..

nadia hikari said...

ouhh . tq banyak banyakkkkk . terharuu ni . taktau dah nak cakap apaaa . nnt kalau ade entry baru, kita share on public biar semua orang baca . ahhahaha

azreen jumadi said...

dik. u pergi tu for deg ke?

azreen jumadi said...

dik. u pergi tu for deg ke?

azreen jumadi said...

dik. u from spm for degree ke?

nadia hikari said...

Yee, pergi for degree. Kenapa kak?

Anonymous said...

mintak course apa MARA ni? dapat x scholar MARA ni?

Cek Nad said...

@Anonymoussaya minta course banking, jordan . dan alhamdulillah, dapat. tapi, saya tolak

Anonymous said...

yg soalan "from 1 to 100, how many 3 ?" tu mcm mn nk cr solution? ehe

Cek Nad said...

@Anonymous emm, 3,13,23,33,43,53,63,73,83,93,30,31,32,34,35,36,37,38,
ada 19 je kan ni, tapi jwapannya 20 sebab 33 ada 2 kali 3 :)

Anonymous said...

ada x student JAD yang dapat offer scholar lain masa tgh study JAD and terima offer tersebut? Boleh ke student yang dapat JAD ni keluar utk terima scholar lain?

Cek Nad said...

@Anonymous boleh je dik. tapi macam kita tak appreciate la offer tu. cuba bayangkan kalau adik keluar, dah tade sape yang nak ganti tempat adik. membazir je satu peluang anak melayu untuk jadi engineer. kesian jugak bagi yang nak sangat peluang ni tapi tak dapat sedangkan adik senang2 je tolak.

kebaikanbercitacita said...

lastly, soalan feveret dan famous jugaklah
-Bapa Mary ada 5 orang anak , Nana, Nene, Nini, Nono . Siapakah nama anaknya yang ke lima ?
anda jawab Nunu ? Yee , jawapannya Mary . hehhee .

Salam. sorry for asking.
why the answer was mary yeah?

seni lulu said...

bace soalan betul2... BAPA MARY bla bla bla...

Anonymous said...

bace soalan betul2... BAPA MARY bla bla bla...

The Unknown said...

Thank you for sharing sis. How to answer this Qs?

-1 worker can do 2 large cakes or 35 small cakes in one hour . If the kitchen only open for 3 hours, how many workers are needed to bake 20 large cakes and 700 small cakes ?
answer : 10

Thank you may Allah bless u!

Anonymous said...

1. Time required :
20 large cakes ÷ 2 hrs per large cake = 10hrs
700 small cakes ÷ 35 hrs per small cake = 20hrs

Total time required = 10hrs + 20hrs = 30hrs

2. No of worker required = 30hrs ÷ 3hrs per worker = 10 workers

nabilah said...

Thank you very much!

Cek Nad said...

So, uolls punya quest sume dah terjawab kan. So I guest I dah tak perlu jawab kan. Btw, big thanks for those y tolong jawabkn. Really appreciate it ! Arigatou gozaimashita :)

laughingMEDALLION said...

if there 1000 , then plus 40 , plus another 1000, and added up 30 , add more 1000, plus with 20 , plus again with 1000 and lastly add 10 . what's the total ?

Saya calculated dapat 5000.cmane dpt 4100?

Anonymous said...

knape yg first tu jwpan die 4100?

Cek Nad said...

Cuba uolss kira betul2. Last dapat 4090 kan. Plus 10, jadila 4100. Hehe. Takpun, guna kalkulator je, nak pastikan kesahihannyaa. :)