:: NEuroNS THougHT::: the new life

Wednesday, 1 May 2013

the new life

Konnichiwa :)
hehehe . assalamualaikum mana akak ooi ? mentang mentang lah baru belajar bahasa jepun . Astaghfirullah~

sebelum cerita panjang lebar , nak umumkan sesuatu . my new nickname is CekNad . so, uolls can call me ceknad from now on . maybe just 'cek' for short . hehehe . baru je dapat nickname ni from my dearest roommates . okay kah ? ke tak sedap ? layaaan~

actually, cek stand for kecik . tapi orang kelantan pronouns kechek . so, melekat lah panggilan tu till now . heheh .okay, jom kita start story from the beginning

Hari Jumaat bersamaan dengan 19 April , hahah . lama dah kan ? sekarang baru sempat nak update . ni pun broadband pinjam jee . sobsss . wifi ada tapi macam takde jeee :'(

so, hari Jumaat tu , ceknad pun pergi la mendaftar dekat MJII beranang , dekat je ngan rumah . so, bolehla balik selalu . itu yang penting ye kawan kawan  . heheheh . sesampai je kat sini , di sambut oleh abang harituu . hahahaha  .saya suka saya sukaaa ! ceknad antara orang yang lambat jugaklah yang datang . ahahahah . rami dah orang dalam hall ni untuk sesi taklimat . haishh, berdebar jugaklahh . time sesi taklimat , biasala depa suma akan cerita semua kelebihan kat sini . yelaaa, nak promot kat orang baru macam kami kami ni kan . hehehe .

bangunan ni je sempat snap

ceknad dapat buku, dapat beg , dapat keychain . semua free . tentukan bilik , ceknad mengharapkan dua orang je 1 bilik . rupa rupanya dapat 4 orang .Tapiiii,  depa semua best best belaka . memang bersyukur gak dapat 4 orang . yelaa, boleh buat bising ramai ramai . tadela bosan n sunyi sangat .

sorang dari kelantan , sya . hanna dari melaka . n last but not least, atin dari terengganu . haaaa , barat vs timur . sebab tu lah diorang panggil cek , sebab nama atin dah ada kan . ahahah . ada gak few student panggil nad . so,kita gabungkan lah yee jadi ceknad . huahuahuaaa

first of all, berpindah ke tempat baru , perkara pertama tamaaa yang kita kena pergi semestinya bilik kita kan . so, ceknad akan tunjukkan bilik ceknad ni . so far, not bad lah . cukup untuk keselesaan empat orang . bilik pun macam baru je , macam tak pernah guna .
sebelum dan selepas .
locker baru dan study desk sebelah rak kasut . errr~
tapi sekarang kitorang dah ubah susunan . yelaa, masing masing nak tidur bawah kipas . nak praktis winter kat jepun nanti mungkin  . poyoo je semua tuu . study desk ceknad pun bukan kat sebelah rak kasut lagi . sekarang ni pun masih dalam proses nak cantikkan bilik lagi . wahai YPM ku sayang , cepatlah bagi tikar getah kat kami . kaki weolls dah sakit makit ni atas simen . maaf atas kepoyoan . ngeee~

tapi sekarang kaktin dah pindah atas sebab-sebab tertentu :( tade sapa nak tidur sebelah ceknad nii sebab kitorang gabungkan 2 katil rapat rapat . seb baik lah ceknad jenis yang tidur mati . tadela penakut sangat kalau terjaga malam malam kan . huhuuu ^_^ . rindu kat diaaaaaa .

pantry pun ada . sinki ada, refri ada dan bagai bagai lagi . tak selalu pergi pun . malas jugak nak tangkap gambar . tapi kitorang bukan boleh masak pun , tapi rasanya ada je kot yang bawak periuk nasi kecik2 o water heater . yang penting , sila lah jaga kebersihan pantry kita bersama kayy .

toilet pun not bad kan ? bersih

lupa nak cakap , bilik ceknad kat tingkat tigaaa ! wooo. penatnya nak mendaki . alahaii~ jangan selalu mengeluh yee ceknad . sila bersyukur ! Alhamdulillah~
surau yang besar
surau ni besar gila . yang belah kiri lelaki . kanan tempat perempuan . surau perempuan kat atas . so, bolehla buat apa apa sesuka hati . setiap selasa ada ceramah lepas maghrib . hari lain pun ada jugak . tapi hari selasa special sikit sebab dapat makan free kan . hehhehhh . niat pun dah salah . istighfar lah kamu banyak banyak yeee .

cerita pasal belajar pulak . life kat sini memang hectic gila . so, ur mental n physical should be fully prepared. kelas start kul 8 sampai pukul 5 . rehat pun pukul 1 untuk solat . kalau sempat bolehla pergi makan but usually ceknad tak pergi makan puun .masa  pagi jumaat kami mendaftar tu , petang terus start kelas . tade masa nak orentasi2 bagainyaaa . kelas jepun lak tu a.k.a nihongo (bahasa jepun)

and dalam masa sabtu ahad , kami kena hafal semua  katakana dan hiragana. perghh . mesti hampa blur kan apa yang ceknad duk merepek ni . haha . lepas ni hampa semua akan didedahkan dengaaan baaanyak lagi japanese words from this blog . setakat seminggu lebih ceknad duduk kat sini , handout dah tebal gila . segala macam jenis fail ceknad dah beli . semua macam tak kena dengan citarasa . hahaha . so, sekarang ni , ceknad dah boleh la cakap sikit2 nihongo . baca buku teks pun bolehla , tapi macam lambat sikit . kanji pun baru belajar sikit je . pening ouhh .
buku semua tebal tebal ouhh~


for subjek science pulak , kat sini kami study Physics, math, chem and engineering . untuk sem 1 ni, semuanya basic2 jee . basic basic pun, bagi ceknad susaahh gila . yelaa, berapa bulan ceknad takguna akal fikiran ni . tup tup je kena main dengan nombor secara laju tahap maksimum ! sobssss . tape2 . sabar yeee . seb baik sensei (lecturer) semua nya baik2 belaka . Alhamdulilah .. jangan lupa math kat sini tak boleh pakai calculator yeee . what ??? yelaa, ikut style orang jepun kan .

setiap kali dalam kelas , ceknad akan menggigil kerana suhu aircond yang melampau . kelas ada karpet but takpayah buka kasut pun . kelas nihongo best . boleh release stress sebab semua lecturer japanese lawak2 dan comel comel belaka . tapi kadang kadang susah gak nak communicate dengan diorang . kelas nihongo ada 14 orang je . 4 orang je perempuan . sikitkan.. kan..kann..
with Saito Sensei :)

kalau kelas sains pula macam ramai pulak . around 30 . ceknad duduk depan sekali . tapi tak biasa sangat laa . rasa susah je nak fokus . yelaa, sensei macam pandang belakang je kan . that's why kadang kadang terberangan dalam kelas . fikiran asyik melencong je entah ke mana mana . Astaghfirullah...

so far , itu je kot dapat cerita dalam entry ni . lainkali ceknad cerita nayak banyak lagi ehh . kelebihan dan keburukan . heheeh . hopefully lebih banyak kebaikan lah kan . aamiin . doakan ceknad berjaya kat sini dan tabah serta kuat menjalani kehidupan yang mendatang dan semua yang berlaku adalah kerana Allah .

till fingers meet the keyboard again . Sayounara~~

24 comments:

Nana Liena said...

bestnya belajar bahasa japan..hehe..so maknanya adik belajar dlu yg basic kat sini baru nanti bbrapa tahun akan datang ke japan ya?bestnya..hehe

eh nanti snap la gambar pnsyarah japan tu.hehe..

ceknad said...

yup, 3 tahun kat Malaysia , lepastu baru pergi Jepun In Shaa Allah . nyway,dah update gambar pensyarah jepun . hehhe . nantikan kemunculan entry baru dengan lebih banyak gambar . hehheh

Nana Liena said...

okay..patut la baru perasan.hehe..nanti ada masa buat entri pasal basic japan language..hehe..dlu kta selalu berangan nak belajar..hoho..

inshaaAllah nanti dapat ke Japan.. all the best.. :)

Anonymous said...

Wahh.. Bestnyaaaaa Bilik u..

nursyafiqah said...

Gambar shukudai tu kredit tu Syafiqah yang gelemer

nadia hikari said...

@nanaliena , In shaa allah,ada masa free nanti buat entry khas untuk bahasa jepun
@anonymous thank u for ur compliment
@syafiqah , glemer la sangat . pun bolehlahh~

latifah zainal said...

bestnya..nanti ley ajar akak bhse jepun ek..

nadia hikari said...

hahaha . ramainya nak belajar bahasa jepun . bagus2 . bolehla tengok2 drama2 jepun yang bes2 dulu .

Anonymous said...

hafal katakana n hiragana elok-2 :) jangan lupa kanji yang beribu-ribu tu juga :P

farah dhiya said...

bezanya tinggi u n ur sensei.. huhu..nampaklah that sensei need to make herself shorter so selaras sikit ngn u.. hahaha.(evil laugh)

nadia hikari said...

@anynomous : thanks for the advise. memang kena hafal kanji yang beribu tu . around 2000. hmmmm~
@farahdhiya: u're just a LITTLE higher than me okayy!!grrr

miss fifi said...

bestnyer bole study bahasa jeponnn :D

QasehnyaRania said...

bestnya belaja bahasa jepun nanti boleh ajar ciksu pulak ye :)

dik, ciksu tak pernah shopping pon dekat zalora.
pihak zalora ada bagi baucer RM 50 hari tu..so, ciksu gunakan je la.

Niena Reen said...

bestnya.. nak join sama! hihi. :D

nadia hikari said...

@nienaReen , pun boleh . entry masih dalam proses ye readers semua . harap bersabar~~~

Tedi said...

okla bilik 4 org, xdela seram sangat :)

nadia hikari said...

@Tedi, hahahah . sekarang dah tinggal 3 orang jee . yang lagi dua tu pulak penakutt . alahaiii~~

Anonymous said...

It is truly a nice and useful piece of information.
I'm satisfied that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

Also visit my homepage: http://www.best-moving-quotes.com/love-quotes

S.K.A said...

2 bkan surau dh, mmg msjid..siap ada mimbar lg :) bestlah bljar bhasa jepun..belajar elok2..

Cek Nad said...

@S.K.A hahaa, memang surau tu guna untuk solat jumaat sekali . function as masjid lah kiranya kan . but still kami panggil surau gak . idk why .

Nana Liena said...

hehe..hui..shoutbox sudah 'burn'.. hehe..rindu juga..hehe..cuti ya?

Cek Nad said...

a'ah . cuti wesak day . ehhh , kenapa shoutbox 'burn' ?

Mimie Najib said...

belajar elok2 na..hehehe.. akk doakan semoga berjaya.. =)
cousin akk ada sorang belajar kat jpun..dah bape tahun juga..insyaAllah nad pun blh juga.. =)