:: NEuroNS THougHT::: moshi moshi JAD !

Wednesday, 17 April 2013

moshi moshi JAD !

hai sedare sedarii *waving2 sambil main sep2* ehehehh . korang baca je ke ? balas la lambaian tu sekali . penat tauu typing sambil melambai . hehe . what ? do uthink i'm just jokin ? nope ! i'm kinda serious ! n really need uolls be srious too . ececehhh . dahla atyn, tak payah nak beletiaq panjang . fullstop now .

emm, okay , seperti yang kita semua sedia maklum . ehh, kau nak buat laporan berita ke atynadya . dush sekali ! okay2 . korang semua dah tahu kan haritu aku ada pergi interview JAD yang aku kalut sikit tuu . sapa yang taktau lagi , habaq mai sikit . nak tonjol pala hampaa . ambooi , kasaq naaa . emm, buat yang taktahu lagi , mesti sedih kan sebab anda terlepas menjadi pembaca setia blog ni . kayy, cepat nangis . hehehe . senang je cara nak hilangkan rasa sedih yang amat , rasa sebersalah , rasa tawar, rasa masam dan pelbagai rasa yang korang ada , korang cepat klik lelaju kat sini

dah dua perenggan dah muqaddimah aku, tapi tak masuk2 isi ceghite lagi  . haihh . harap kamu semua dapat bersabar dan meneruskan pembacaan . jangan blah dulu wehh . tak baik gitu ouuh .

buat pengetahuan semua . aku tak dapat offer JAD tu . membuatkan aku sedikit sedih . tapi takdela sampai frust menonggeng kan . yelaa, sebab dia full scholarship . sapa tanak wehhh ! then, umi suruh aku buat surat rayuan , aku yang pemalas ni pun tak buat2 sampai kena marah .. errrr~

15 APRIL
Budak budak yang dah dapat JAD ni,pergi mendaftarkan diri diorang yang hebat tu hari ni . aku hanya mampu waving diorang dari depan lappy ni haaa . hahaha , walaupun tak kenal sesapa pun yang dapat tu . sengal jee . at last, atas desakan, paksaan dan pujuk rayu umi . aku pun berjaya siapkan surat rayuan tuu . Tapi, malangnya kena faks pulaa . Aku fikir, emm tapelah esoklah pergi faks . Okayy, boleh tidur dengan aman .
anggap je tangan ni tengah bergerak gerak walau hanya 4 jari . ehhh?


16 APRIL
Tepat jam 6 pagi (act, tadelah tepat mana pun , adalah lebih 2 3 minit) . Aku yang sedang lena dibuai mimpi dikejutkan dengan bunyi mesej dan akhirnya terpaksa melepasakan pelukanku padanya . haaa, korang pikir apa tuuuu ? bantal peluklaah . bhahahaha . selalunya aku tak terjaga kalau setakat bunyi mesej yang ciput tu apatah lagi kalau fon kena hempap dengan bantal . memang tak arr . dan....

TAHNIAH ! Anda telah ditawarkan biasiswa Projek bla bla bla... haihlaa . JAD ni memang suka bikin surprise la . pepagi buat lak tu . terus segar mata ak ni ha . Terus pi bukak lappy dan usha laman web dia tapi tadak apa pun . mungkin tak update lagi kot . Tapalahh..

Tengah hari tu pulak , orang JAD tu dah call tanya terima ke tak dan suruh faks surat penerimaan tawaran bagai dan bagai bagai . Umi pun macam gembira dan suruh aku terima . Tak sampai sehari dah suruh buat keputusan . tak patut . tak sempat nak solat istikharah ke apa kee . errrr~

Dan yang lebih gila lagi . tarikh pendaftaran 19 APR thats mean this fridayy !! whattt ???? barang semua tak prepare lagi . medical check up . bukak akaun cimb . dan macam macam . semuanya aku uruskan ngan umi . drive ulang alik pergi nilai , salak tinggi . kereta manual lak tuu . seb baik aku cool je bila ada sekali termati enjin kat traffic light .shhhhh ! diam2 ehh . huhuuu :(


17 APR
so harini, settle medical check up, settle akaun cimb , settle beli barang keperluan . anything missing tak ? i'm not sure too lahh . really ! sebab tade kawan pun kat sana . tade senior . kesepian, sendirian dan keseorangan . erk,sama je kan maksudnyaaa~

tapi yang lebih sedih tinggal sehari je lagi aku nak bersantai santai kat rumah , bangun lambat lambat , mandi lambat lambat , makan lambat lambat . hurmmmmm . dan tade mase nak facebooking, twittering , blogging . student kan .busy sikit kot .

cakap pasal blogging ni . puas aku search pasal JAD , nak tengok student2 dia punya blog , ada dua tiga jeee . haihhh , nampak benauu busynya . tak dapat aku nak tengok hostel dia macam mana . life diorang kat sana ke . kesusahan ke , kegembiraan ke , apa semualahh . tape tape, nanti kalau aku dah masuk sana . aku buat entry bebanyak pasal JAD . tu pun kalau sempatlah . tape, aku akan usahakan ! In Shaa Allah...

kawan aku baru je tanya

"kau amik enginnering apa ?"

okay, mase fes2 isi borang online sebelum interview dulu dulu (ececehhh) , ada 2 choice je tau . either electrical or mechanical . dua dua pun aku taktahu pe benda wehh . macam mano den nok buek . aku pun bedal je la . amik mechanical . tau tak sebabnya apa . janji korang jangan gelakkan tau ?! sebaaabb...sebutan dia nak dekat2 dengan chemical . alahaii . sengalnyaa ekau ni atynadya ooooii ! padahal terang tang2 mekanik kat situ just tambah 'kal' jeeee . adesssssssss

orang kata mechanical macam boyish sangat . banyak kerja dengan mesin . angkat benda berat berat . huaaaaaaaaaaaa ?? laratkah aku dengan kudrat yang tak seberapa nak adaaa ni:( tape2 , lepas ni , aku search bebanyak pasal mechanical engineering ni ehh
okay, jumpa gambar jee :p


 dan semenjak hari fes aku dapat offer ni , aku asyik berfikir nak terima ke takk (padahal dah faks surat penerimaan) , berfikir adakah betul keputusan aku ni . aku tanak menyesal di kemudian hari . banyak sangat perkara negatif singgah dalam kepala hootak aku nih . padahal masa interview dulu dulu kemain lagi komfem nak terima kalau dapat dan akhirnyaa... (saspen tak?)

aku tersedar mungkin ini helah syaiton syaitoon nirrojim yang sengaja nak membuat aku was2 . yelaa, bila tak dapat, hang sedih , bila dah dapat hang ragu ragu lak haihh . nampak benauu tak bersyukur . arghhh . tidak!! aku tak mahu jadi orang yang tidak bersyukuurr . cepat ucap Alhamdulillah sekarang ...

apa apa pun , mintak sangat korang semua mendoakan supaya Fathin Nadia ni dapat bertahan kat sana . cekal mengharungi apa jua rintangan dan dugaan kat sana nanti . Semoga Fathin Nadia ni dapat pupuk minat yang mendalam dalam bidang engineering . Aamiin~

17 comments:

Nana Liena said...

ayoo..terima ja dik..peluang datng sekali lepas ni mungkin tak ada da..hehe.. kalau umi gembira maknanya dia redha jadi kalau umi redha inshaAllah apa yang adik buat tu betul..hehe.. dont worry

nadia hikari said...

thank u sooo much dear . really touched :')

nadia hikari said...

@Aminin, i'm Miss COOL Ever . hehhe :p

Anonymous said...

wish u all da best and gud luck . Pergi sujud syukur sekarang ! ;)

nadia hikari said...

thank u @Anynomous, but then , can't u reveal urself ?

Anonymous said...

Haha . Tak payah lah kot . Bukan kenal pun . saja saja drop by kat sini ;)

nadia hikari said...

ouh , nvm . terima ksih sudi baca entry2 yang tak seberapa ni :)

Atiqah H. said...

best lah awak..untungnyerrr..btw, apa itu JAD? hehe

Anonymous said...

Assalam sis. may i ask you something? How to do rayuan for JAD?

Cek Nad said...

Maybe u boleh buat surat n email or fax it kot. Buat cepat tau sbb maybe ad yang tolak kan offer ni. Ada rezeki, in shaa Allah

Cek Nad said...

Alhamdulillah..awak pun untung jugak. Hehee..JAD stands for Japanese Associates Degree. Tapi sekarang kitorang dah tukar nama. MJHEP. Malaysia Japan Higher Education Program. Huh,panjang kann..hahaa

Anonymous said...

Salam, nak tanye. Saya pon tak dapat tawaran JAD, boleh ke buat surat rayuan? Macamana ye? Dan hantar kat siapa? Sempat lagi ke dah 18 April hmm sedihnyee :'(

Cek Nad said...

Inshaa Allah, boleh. Cuba emailkan surat tu dekat adress email jad. Cari dekat website dia. Sempat je, sebab ramai yang tolak offer ni sekarang. So, maybe awak ad peluang ;)

Anonymous said...

@Cek Nad

thanks kak nad, doakan untuk saya ye :D

Cek Nad said...

Do itashi mashite (welcome) ganbatte kudasaine. Jangan risau, Allah knows best for us. Kalau awak takdapat sini,maybe rezeki awak kat tempat lain adalah lebih baik dan terbaik. Jgn putus doa kayy^^

atyn nadya said...

fyi. for those yang baca blog ni. if korang baca betul2 tenung lama2 then korang akan dapat detect yang actually saya TAK SEMPAT pun nak hantar surat rayuan tu either by email nor fax. so, end up surat rayuan tu sy tak hantar pun n bkubang dalam folder laptop. so, for those yang apply JAD but then tak dapat , i cant comfirm you that by hantar surat rayuan u akan dapat offer. just maybe it could be our efforts to get what we want. thank you. gudluck~