:: NEuroNS THougHT::: mari belajar bahasa jepun !

Saturday, 25 May 2013

mari belajar bahasa jepun !

Assalamualaikum ..

Seperti yang dijanjikan , ceknad nak buat entry bagi kamu kamu semua dapat belajar bahasa jepun sama sama kan . Walaupun nextweek dah mid-term exam . Takuuutnya . 20% akan di bawa ke Final nanti . Ya Allah, mohon dipermudahkan segala urusan .

Sebab haritu punya kuiz math, ceknad tak dapat score pun . sedih T__T sebab tu la sekarang busy study jee . kesian kat blog ni haa . ceknad tak bawak broadband pergi hostel . takut leka asyik online jee kan . wifi pun lemm samacam je . haha . asyik terpikir2 jee nak tulis entry apa , nak cerita apaa . and macam mana nak buat entry pasal bahasa jepun . sebab dah banyak sangat dah belajar kan .  nanti bagi susah susah kang , korang tak faham lak . ahahaha . bajet hott je . errrr~

okay, firstly ceknad rasa kena tunjuk table ni dulu kat hampa semua .


korang dah pening kee ? janganlaa pening dulu . ceknad tunjuk ni saja bagi korang kenal . bukan suruh korang tulih punn . jangan risau . Yang Hiragana untuk perkataan asli dari jepun . Katakana tu pulak mcam kata pinjaman la . So, kalau hampa nak tulis nama hampa, kena lah guna Katakana yee . Melainkan nama hampa originally from Japan . hhehehe

Contohnya, nama CekNad Nadia kan . So, mulakan misi kita . Cari 'Na' , ナ . lepas tu 'di' . disebabkan hruf 'D' takde , kite kena guna huruf 'T' ditambah dua titik di atasnya . macam ni -> デ jadilah 'de' . Tapi, kita nak 'di' kan . so, tambah la 'i' kecik kat sebelah , ィ. Last sekali cepat cari 'a' , ア. okay, gabungkan semuanya . Jadilah ナディア= Nadia . emm, susah kee ?

Kalau susah , jom kita belajar cakap lak . ni senang sikit kot . untuk greetings ke . saje2 nak tweet ke , buat status kee . ahahahah
i - watashiwa
you - anatawa
we - watashitachi
thank you - arigatou gozaimasu
welcome- do itashi mashite
what is your name ? - onamaewa
my name is (__) - watashiwa (___) desu
good morning - ohayou gozaimasu
good evening - konbanwa
good evening/ hello - konnichiwa
good night - oyasumi nasai
i am sorry - sumimasen/gomen
i see - soudesuka
what time is it ? - ima nanji desuka
where do you live ? - dokoni sundeiimasuka
what a nice ! - sutekidesune
yes?/ what ? - nandesuka
see you tomorrow - ja, mata ashita
said before starting eat - itadakimasu
how are you - ogenkidesuka
that's a pity - zannendesune
that's amazing - sugoiidesune
awesome - subarashii
welcome home - okaeri
i'm home - tadaima
but - demo/kedo
i'm tired - tsukaremashita
really ? - hontouni
emmm, apa lagi eh perkataan yang hampa nak tahu . tanya je lah nanti . In Sha Allah , CekNad akan jawab . Nak suruh eja kan nama ke . ahahahaha .

okay, Jepun ni senang je kot . Dy punya pronounciation pun sedap di dengar dan tersangat lah polite orang2 jepun ni . Kalau tersalah cakap sikit, dah dikira macam tak sopan . 

Tapi, yang susah sikit , kena hafal Kanji yang beribu tu lah , dalam sebulan ni, CekNad dah belajar around 100++ character Kanji . Dah ada dua kali test dah pun . Kanji  ni sebenarnya function dia nak bezakan maksud perkataan tu . sebab ade yang perkataan yang sama bunyi , tapi lain maksud . hooo, fenin fenin...

emm, tu je dulu setakat ni , lepas mid term ni , CekNad cuti seminggu . so, boleh la update lagi entry baru . join GA kee . waaa, lamanya tak berGA . hahahaha .

till fingers meet the keyboard again . Sayounaraa~~

23 comments:

mazni said...

saya suka bahasa jepun :D

Cek Nad said...

ouhh . bagusla macam tu , mesti pandai cakap jepun kan ?

faie mohamad said...

waahh.. saya bru je amik bahasa jepun sem ni. siyesly ohsem! tp nk susun ayat tu susah sbb agak terbalik dgn susunan bm punye.. huhu

Alien Ohsem said...

Watashi wa Alien des. Haha

http://alienfromthepluto.blogspot.com/

deno said...

sukajugak bahasa jepun.. :)

deno said...

p/s: eh lupa, folo sini^^

Nana Liena said...

hehe.. nanti kita nak try baca ..sekarang gtg.. ^^

gooluck yea utk midterm exam.. :)

Ney'zara Mazna said...

wow.. nice, lepas ni boleh ar cakap jepun dengan tourist (kang tunggang langgang ayat, satu benda pun tourist tak faham.. ):D

QasehnyaRania said...

tergeliat lidah nak nyebutnya che nad.. hihi

Mimie Najib said...

dulu msa akk form1 pernah hafal skit2 hbsa jepun ni..sebab ada ckgu ajar..pastu terus lupa..hehe

Cek Nad said...

@faie mohamad waah . belajar jepun kat mana ? memang struktur ayat terbalik sikit . pening dibuatnya :p

Qaisyara Raihana said...

uisehh susahnye, takjadi la nak blaja. hhe

Cek Nad said...

@Qaisyara Raihana ehh, jangan gitu raihana , tadela susah mana pun . In Shaa Allah, boleh je kalau belaja sikit2 . rite ?

CIK IRA said...

moshi moshi..
hajimemashite
watashi wa ira desu..
doozo yoroshiku..

Anonymous said...

do itashi mashite

Yazilawati said...

Boleh tak nak jemput cek nad buat kelas kat ptrajaya

Cek Nad said...

@Yazilawati hontouni sumimasen. dah lama tak buka blog. kelas macam mana tu ye?

Anonymous said...

Kak nad, saya dapat tawaran JAD. Nak tanye kalau saya terima tawaran ni, nanti kalau saya berjaya dapat tawaran mara utk program ijazah luar negara, boleh ke keluar dari program JAD lepastu pergi mara?

Cek Nad said...

Boleh je nak keluar adik. Tapi awak macam tak appreciate la offer ni. Sebab bila awak keluar, kuota utk seorang engineer melayu akan berkurang. Kira macam membazir la sebab dah tade sape yang gantikan tempat awak. Kesian juga for those yang betul2 minat nak masuk tapi tak dapat offer ni.

Izham Ble said...

Aku nak belajar bahasa jepun pastu boleh la tengok anime

jimmi800 said...

Doumo arigatou. Sgt informatif dan bnyk perkataan-perkataan yg blh bljar. Sy baru je nk berjinak-jinak dgn blogging dan bahasa jepun ni. yoroshiku onegai shimas

Cek Nad said...

Haik. Kochira koso Yoroshiku nee :)