:: NEuroNS THougHT::: {BAB 1}

Saturday, 12 January 2013

{BAB 1}

                               TERIK matahari yang membahang membuatkan Aida cepat-cepat ingin masuk ke dalam rumah . Kalau dapat minum air sejuk mesti sedap ni , fikirnya . Tatkala ingin mengunci pagar , kereta Proton Wira yang amat dikenalinya itu berhenti betul-betul di hadapan rumahnya membuatkan Aida terkesima sebentar . 
                               "Ibu ," bisik Aida antara dengar atau tidak seraya terus memeluk erat ibunya yang keluar dari perut kereta . Dan kala itulah tiba-tiba dia terjaga. Matanya dicelik laju. Hanya kipas siling yang sedang berpusing-pusing menyapa matanya. Dadanya masih berombak laju kerana terperanjat.
                                "Ya Allah. Mimpi rupanya.” Gumamnya perlahan sambil beristighfar panjang. Tanpa disedari , air matanya menitis semakin lama semakin deras . Ya , Aida sangat merindui ibunya . Dia tidak tahu kepada siapa harus mengadu . Di setiap sujudnya , pasti Aida akan menitipkan doa dan rindu kepada ibunya agar ibunya juga dapat merasakan getaran yang sama . Aida rindu ibu , Aida tak pernah lupakan ibu , rintih hatinya . Lama Aida termenung sendiri dan akhirnya kembali tidur dengan linangan air mata .
 ****
                                "Aida , cepat ! Warden dah jerit kat bawah tu ." Gesa Dayah seraya menarik tangan Aida yang masih menyarung tudungnya . Terkocoh-kocoh Dayah berlari sambil menghentak-hentakkan kakinya . Aku memandangya pelik .
                               "Kita kena lari macam ni . Warden suka . Baru Warden tu rasa kita takut dengan dia , nanti takdelah dia kata kita tak hormat dia dan tak marah kita . Jom ikut aku ." jelas Dayah seperti mengerti akan kehairanan Aida .
                                 "Ohh..." balas Aida dengan gelak ketawa yang ditahan takut didengari pengawas asrama seraya mengikut cara Dayah berlari . 
                               "Bingo !" jerit Dayah sebaik sahaja berjalan melepasi pintu pagar asrama .
                               "Mujur sempat , tak kena kunci " kata Aida yang masih lagi termengah-mengah sambil membetulkan baju kurung hijau muda yang tersarung elok di tubuh kecilnya .
                                Begitulah hampir setiap petang kebiasaannya . Aida dan Dayah sememangnya terkenal dengan sikap mereka yang sering turun lambat daripada asrama . Sudah puas dinasihati pengawas asrama dan pernah juga mereka terkunci di dalam asrama beberapa kali . Bukan kerana mereka sengaja lambat tetapi keadaan bilik air yang sentiasa penuh membuatkan mereka malas untuk berebut-rebut , berehat sebentar di bilik dan akhirnya tertidur .
                                 Aida dan Dayah meneruskan perjalanan mereka ke surau untuk menunaikan solat Maghrib dan Isyak berjemaah . Di surau jugalah tempat Aida melepaskan penatnya sebagai seorang pelajar . Seringkali juga Aida tersengguk-sengguk setiap kali mendengar kuliah Maghrib.

                             Setelah siap melipat telekung pemberian ibunya , Aida bergegas menggalas beg . Dia perlu segera pergi ke prep di bangunan sekolah . Banyak lagi latihan dan ulangkaji yang harus dia siapkan pada malam itu . Aida sedar dia harus berubah dan memanfaatkan masa sebaiknya kerana dia bakal menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini . Jadual belajar dibuat bersama rakan yang duduk semeja dengannya , Husna agar senang mengulangkaji bersama kerana Dayah tidak sekelas dengannya . Jika tidak , pasti Aida akan melakukannya segalanya bersama Dayah seperti belangkas .
                                "Husna , latihan chemistry semalam kau dah siap ? " tanya Aida dengan nada berharap agar Husna meminjamkan kepadanya untuk dijadikan rujukan .
                                "Belumlah , aku tak berapa faham soalan dia . Ingatkan nak tunggu kau buat . Nak minta tolong kau ajarkan aku . Kau kan budak hebat chemistry."balas Husna menghampakan harapan Aida .
                                 "Kalau macam tu , jom kita buat sama-sama." pelawa Aida yang tidak lokek dengan ilmunya .
                                Husna sememangnya seorang yang rajin . Tidak pernah leka di dalam kelas dan sentiasa menyiapkan kerja sekolah tepat pada waktunya . Tidak hairanlah dia dilantik sebagai Penolong Ketua Rumah atas sikap disiplin yang ada .
                                Kertas latihan kimia itu dibelek Aida . Mencari-cari jawapan berdasarkan buku nota yang disalin di dalam kelas sambil berbincang bersama Husna . Target mereka agar dapat menyiapkan malam itu juga supaya tidak bertangguh . Semua pelajar kenal benar dengan sikap guru kimia mereka yang pastinya akan menambah latihan sebanyak yang boleh . Seperti yang selalu dikatakan , practice make perfect !
                                 Suasana kelas juga sunyi . Semua pelajar masing-masing bertungkus-lumus menyiapkan kerja sekolah . Ada juga yang sanggup meniru sahaja semata-mata takut dimarahi guru keesokan hari . Sesekali terdengar sayup-sayup suara Farah yang sememangnya gemar menyanyi . Sebut sahaja tajuk lagu , pasti dia akan menyanyikannya lagak seperti radio di dalam kelas .  Ada juga yang tertidur kepenatan sekadar lima hingga sepuluh minit umtuk mengecas kembali tenaga .
                                 "Alhamdulillah . Siap pun akhirnya . Cuma tinggal satu dua soalan yang tidak lengkap dan ditinggalkan untuk bertanya kepada guru mereka . Pensel mekanikal berwarna biru disimpan . Kebanyakkan barang Aida berwarna biru seperti dari peralatan menulis dan juga barang-barang asramanya .
                                 Tepat jam sebelas malam . Masing-masing sudah mengemas-ngemas untuk pulang 
                                 "Aida, jom balik !" terdengar suara Dayah yang sudah terpacak menunggu di hadapan pintu kelas Aida untuk pulang bersama.
                                 "Ok!"
 

No comments: